Carnestoltes

Avui dia, el carnaval de Ribes comença amb les berenades de dijous gras en què la gent va a menjar la truita a la muntanya. També hi ha qui, al vespre, es tira merenga pel cap a imitació de Vilanova.

El divendres hi ha un arrivo del carnestoltes organitzat per l’entitat Ger. A la nit hi ha sopars de carnaval a les entitats Ger i Xulius.

El dissabte a la tarda hi ha el carnaval infantil dels Xulius. A la nit hi ha una desfilada de carrosses i disfressots en què intervenen un gran nombre de col·lectius del poble. A continuació les entitats Ger, Xulius i, en algunes ocasions, Centre Parroquial organitzen balls de disfresses.

Diumenge a la tarda hi ha el carnaval infantil del Ger. El Ger i els alumnes de l’institut també organitzen unes comparses dimarts a la nit. Així mateix, el Ger tanca el carnaval amb l’enterro de la sardina que té lloc el dimecres de cendra a la tarda. A banda, les escoles organitzen el seu propi carnaval.

El Carnaval de Ribes està documentat des del segle XVII, en què ja apareix consignat al llibre d’actes municipal. A començament del segle XX, havia estat corrossiu i rural. El dijous gras molta gent anava a fer la berenada a la muntanya -tradició encara viva avui dia-. Més tard, treien el carnestoltes, que era un ninot reblert de palla. Hi havia comparses i les entitats del poble rivalitzaven pel nombre de parelles. Quan arribava la nit sorgien espontàniament mascarades d’irreverència manifesta. La festa es tancava el dimecres de cendra quan cremaven el carnestoltes i a l’església penjaven el bacallà -un enorme domàs de color blanc que s’aixecava per les puntes- sobre l’altar major.

El carnaval a Ribes va desaparèixer per la guerra. Tot i que la seva memòria va perdurar durant el franquisme -i no era estrany que circulessin carotes entre la mainada-, no va ser fins l’any 1978 quan els Xulius el van recuperar amb el seu carnaval infantil que des d’aleshores manté la mateixa estructura: concentració de disfresses, cercavila, arribada del carnestoltes infantil i ball infantil de disfresses. Els actes per als adults van ser recuperats pel Ger i de bon començament van comptar amb una bona dosi d’irreverència i provocació, com correspon a la festa.

El carnaval infantil dels Xulius va suposar la represa del carnestoltes a Ribes.