Web dels XuliusÍndexPlafó anterior
Coneguem el nostre terme i les masies. Excursions per Ribes i pel masssís del Garraf.  Els Xulius,  1998


Itinerari 1

Itinerari de masies: can Bertran, can Marcer de la Penya, can Pere, mas Berenguera, ca l’Almirall, can Lloses, ca la Toneta.
Horari: Unes 3 hores.

Sortim de la plaça de l'Església, seguint el carrer Eduard Maristany, fins a la carretera d'Olivella.
Anem en direcció a Olivella passant pel costat del col·legi dels Costerets; a pocs metres d'arribar a dalt d'una forta pujada de la carretera, agafem un camí a la dreta, amb una tanca o cadena, que passem. Seguim el camí baixant i planejant; arribem a una forta pujada fins al collet tot baixant suaument fins a trobar un trencall de camins. Seguim el camí ample a la nostra esquerra. Tot baixant suaument trobem un camí a l'esquerra més estret i tapat, el seguim fins arribar a una barraca amb un garrofer molt gros. Aquí deixem el camí per agafar un sender a l'esquerra que puja per una roca llisa, seguim fondo amunt fins al collet. Aquí agafem el camí ample tot baixant entre bosc; sortim a un camí principal i agafem per la dreta.
Masia de can Bertran, seguim pel camí principal on trobem un trencall a la nostra dreta. Seguim recte pel camí ample. Enmig d'uns patis trobarem uns grans revolts fins arribar a un carrer encimentat, el seguim rectament amb una forta pujada, sortim a un carrer sense asfaltar, agafem el de la dreta tot planejant. Trobarem dos carrers, agafem el de l'esquerra amb un rètol que diu “c/Marcer de la Penya”, on es converteix en un camí que sempre va pujant pel mig del bosc.
Masia de can Marcer de la Penya: és molt gran. Continuem recte tocant les parets de la masia, amb un tomb molt tancat a l'esquerra i baixant. Seguim el camí tot planejant i pujant suaument, amb patis, cases i bosc pel costat. Al final del fondo, el camí tomba a la dreta. Trobarem dos camins o carrers, agafem el de la dreta baixant fortament enmig del bosc amb un revolt molt tancat. Agafarem un sender o camí molt tapat a la nostra esquerra, pujant pel costat esquerre del fondo de can Pere. Creuem el fondo passant al costat dret. Trobarem una tanca. La passem. Aquí, el camí és més ample, amb una forta pujada, molt curta, amb un fort tomb a l'esquerra. Des d'aquí el camí puja suaument fondo amunt fins a la masia de can Pere, que actualment és una casa de colònies i es pot visitar.
Sortim de la masia, seguim el camí principal amb una forta pujada, arribem a un carrer asfaltat que puja molt fort, el seguim a la dreta pujant el coll de ca  l'Almirall. Seguim aquest carrer ample i recte tot baixant i pujant. A la nostra dreta hi ha alguna entrada de carrers i xalets, el fondo de la dreta és el fondo del Pou Nou, el coll de mas Berenguera. Seguim el carrer ample baixant suaument a la dreta. Trobem la masia de mas Berenguera, actualment enrunada.
Aquí tornem enrere fins al coll de ca l'Almirall on agafem un camí a la dreta tot planejant passant per sota la masia de ca l'Almirall, una masia d'aspecte típic català. Arribem a l'asfaltat d'un carrer, el seguim a l'esquerra, baixant molt fortament. A la nostra esquerra queda el fondo de ca l'Almirall. Seguim baixant i entrem a la urbanització de can Lloses. A l'esquerra trobarem una piscina. Nosaltres sempre baixem pel carrer principal. Seguim recte amb una forta pujada i arribem a la masia de can Lloses, que actualment és un restaurant. Seguim el carrer fins a la carretera d'Olivella i continuem en la mateixa direcció. Pugem el coll de ca la Toneta, a la dreta queda la masia del mateix nom, entrem al poble de Ribes i a fem cap a la plaça de l'Església.
 
 

dibuix de Josep M. Cuadras
Can Pere


 Coneguem el nostre terme i les masies. Excursions per Ribes i pel massís del Garraf.  Els Xulius,  1998
Web dels XuliusÍndexPlafó anteriorCapçalera