Web dels XuliusÍndexPlafó anterior
Coneguem el nostre terme i les masies. Excursions per Ribes i pel masssís del Garraf.  Els Xulius,  1998


Itinerari 2

Itinerari de masies: can Ramon Miret, ca l’Escolà, la Carretera, mas de Mossèn Alba, maset d’en Quadres, coll d’Entreforc, can Marcer de la Penya, can Bertran.
Llocs interessants: forat de Sant Bori, cova Negra, penya Marcer, pou de la Vinya.
Horari: unes 3,45 hores.

Sortim de la plaça de l'Església seguint el carrer d’Eduard Maristany fins a la carretera d'Olivella. La creuem per agafar el carrer Cristòfol Mestre on trobem el Pavelló Esportiu; al darrere es pot veure una masia que actualment es troba dintre el poble, can Ramon Miret. Seguim fins al final del carrer.
Agafem el passeig de l'esquerra. Pujant el final del passeig trobem un camí a la dreta que passa pel costat d'un transformador elèctric i entremig de parets de pedra.
Arribem a la masia de ca l'Escolà. Seguim el camí de la dreta pel mig d'uns ametllers. Trobem un creuament de camins: agafem el de l'esquerra. Tot baixant, creuem la riera de Jafre i seguim el camí planejant pel costat de la riera. Hi ha una pujada forta després d'un gran revolt i puja més suaument entremig de parets.
Masia de la Carretera. És una  masia gran amb capacitat per allotjar-hi més de dues famílies. Seguim sempre el mateix camí tot pujant i baixant i creuem el torrent del mas de Mossèn Alba, amb unes oliveres antiquíssimes. Trobem una forta pujada molt curta. El camí ens porta a un carrer de la urbanització de Mas Alba.
Al final del carrer agafem el trencall de l'esquerra asfaltat. El seguim fins el fondo on trobem un creuament de carrers. Agafem el de la dreta tot pujant  fins al tercer carrer que trobem a la dreta. El seguim fins trobar un creuament de carrers. Seguim el de l'esquerra amb una forta pujada, prenent-nos-ho amb calma ja que és molt llarga. A la nostra esquerra podrem veure la masia del mas de Mossèn Alba i a la dreta, entremig de pins, la masia del maset d'en Cuadras actualment enrunada.
Coll de la Fita. Aquí trobem un camí que puja de Sitges a Begues. Nosaltres agafem el corriol de l'esquerra amb les marques del GR-5 que va baixant fins arribar al fondo. Aquí el sender bifurca. Anem pel de la dreta i pujant fort.
Masia del coll de l'Entreforc, actualment mig abandonada. Continuem pujant pel corriol, deixant la casa a la dreta. Arribem al coll de la Pota de Cavall o fondo Gran del Mas. Deixem un corriol a la dreta que baixa a can Marcer de Jafre. Continuem recte mentre anem passant per un terreny molt pobre de vegetació que fou cremat en el gran incendi de l'any 1982. Podem veure unes fites de pedra que marquen el terme de Ribes i Olivella. També podrem gaudir d'una panoràmica del massís del Garraf, després d'una llarga baixada, el corriol arriba a la riera de Jafre.
Cruïlla de camins i senders de gran recorregut (GR). Agafem el de l'esquerra riera avall amb marques del GR-92, que ens acompanyaran fins a Ribes. Quan la riera es fa més estreta trobem una paret de pedra amb una cova anomenada Forat de Sant Bori.
Passat aquest revolt agafem un sender a l'esquerra de la riera que puja i baixa molt suaument tot donant un tomb.
Tornem a sortir de la riera. A l'esquerra hi queda la cova Negra, de fàcil accés. Seguim sense camí pel llit de la riera. Reprenem el camí a la dreta de la riera. El camí és ample. Trobarem la riera i continuarem per l'esquerra.
Arribem a la penya d'en Marcer, dita així perquè cau prop de la masia de can Marcer. Fins no fa gaires anys vivien en aquesta penya un parell de famílies de ducs.
Seguim camí avall, passem entre barraques. A la nostra esquerra trobem el pou de la Vinya, abans d'aigua molt bona, ara no potable.
Trobarem la riera i continuarem per la dreta, per un carrer amb trossos encimentats de la urbanització carrer Jafre, que s'enfila cap a la plana. Continuem pel carrer de Jafre. Després tirem pel de la dreta, carrer Garrofer, i anem pujant fins arribar a un tram encimentat. Passat aquest tram prenem el camí o carrer Vinyedos, ample de l'esquerra, que ens porta a la masia de can Bertran (des d'aquí seguirem l'itinerari a l'inrevés del número1).
Passada la masia, el camí ample gira cap a la dreta, nosaltres agafem el camí que puja a l'esquerra cap al bosc. Passat el Coll seguim dret avall per un sender on retrobarem el camí una mica brut, el seguim i arribem al camí ample. Agafem el de la dreta, tot pujant. Trobem un creuament de camins, seguint per la dreta, pel camí ample, de cara al poble creuem la carretera d'Olivella.
Passem par davant d´una casa groga: can Giralt. Seguim carretera avall pel carrer del Pi, plaça de l'Ajuntament, plaça Marcer i plaça de l'Església.
 
 
 

dibuix de Josep M. Cuadras
Masia del Coll d´Entreforc


 Coneguem el nostre terme i les masies. Excursions per Ribes i pel massís del Garraf.  Els Xulius,  1998
Web dels XuliusÍndexPlafó anteriorCapçalera