Enrere
Autor: Jaume Gómez

Història del ball a Ribes

La primera colla

El ball va ser introduït a Ribes per Josep Maria Ramos, de la Comissió de Festes. Anteriorment, Ramos havia introduït el ball de cercolets (1964) i una colla de bastons infantils (1967). Ramos va formar una colla amb nois d’uns 10 anys. El ball anava acompanyat per grallers. A més dels balladors de la foto de sota (Josep Juliachs ‘Xurri’, ‘Peralta’, Pau Cloquell ‘Feliço’ (graller), Benito Vázquez, Joan Mercader ‘Jani’ (rabadà), ‘Lal’, Toni Martínez, Pere Jacas, Pedro Sánchez i ‘Ransans’), van ballar en Joan Rossell, Adolfo Ramos i Jaume Trenzano. La colla es va anar renovant fins que va plegar per Sant Pau del 1972.

  • Primera colla que va sortir, en formació per Sant Pere del 1969.
    Foto: Jaume Gómez i Puig
  • Pere Jacas fent de rabadà a la baixada de Sant Pau del 1970.
    Foto cedida per Pere Jacas
  • Exhibició de Sant Pau del 1970, amb Pere Jacas fent de rabadà.
    Foto cedida per Pere Jacas
Fotografia cedida per David Duran
Els anys setanta

Per Sant Pere del 1972, una segona colla els va substituir en bloc. Estava formada per en Pere Juliachs (Majoral), Jordi Font (Rabadà), Joan Giralt ‘Nito’, Julià Raventós, Joaquim Cloquell ‘Feliço fill’, Ramon Miret, Antonio Murcia, Josep Marcer i Ramon Butí.

Durant els anys que la colla va estar activa van fer sortides a Olivella, Puigmoltó, Mollet del Vallès, als Monjos –amb tota la resta de balls de Ribes– i també van fer la Festa Major de Vilafranca completa l’any 1973 o el 1974, sortint a totes les cercaviles, processons exhibicions i entrades del sant, ja que en aquella època a Vilafranca el ball continuava perdut.

Aquesta colla, com la primera, feia el llevant de taula. La colla va plegar el 1974 i molts dels membres van saltar a altres balls.

La tercera colla va començar cap a l’any 1974. Estava formada per nois nascuts el 1962: en Josep Maria Trenzano (rabadà), Ferran Bonet (majoral), Joan Puig, Miguel Basagaña, Albert Baldú, Antonio Murcia, Lluís Briançó, Josep Anton Raventós i David Duran. Es dona el cas que en Miguel Basagaña era pastor de veritat, igual que la seva família. De fet, el sarró que portava era el del seu pare.

A diferència de la colla anterior, no van fer cap sortida fora de Ribes. La colla va desaparèixer als volts del 1977 i la majoria de balladors van saltar a un altre ball.

Després d’aquesta colla, cap al 1976 o 1977, en va entrar una altra formada per en Jordi Marcer ‘Nan’ (majoral), Josep Martí ‘Fesol’ (rabadà), Manel Puig, Ramon Nicolás ‘de la Nieves’, Sisco Vidal, Pepe Nieto, Cristòfol Rovira i Lluís Albà. Aquesta colla també estava assajada per en Josep Maria Ramos. Van ballar 2 o 3 anys fins que la majoria van saltar a diables.

  • Colla d'en Pere Juliachs, amb Jordi Font fent de rabadà.
    Foto: Jaume Gómez i Puig
  • David Duran amb Sant Pau al fons.
    Foto cedida per David Duran
  • Ballada a l'era de Sant Pau.
    Foto cedida per David Duran
  • Uns quants membres de la colla on ballava David Duran amb el graller que els acompanyava.
    Foto cedida per David Duran
Autor desconegut
Els anys vuitanta

Les colles que les van precedir van ser d’edats més petites. Fins l’arribada del primer ajuntament democràtic, tant el ball de bastons com els pastorets estaven reservats a nois, mentre que els balls de panderetes i de cercolets estaven reservats a noies. Amb l’entrada d’UM9 al govern i el conseqüent canvi a la Comissió de Festes, el tots els balls van passar a acceptar noies i es va produir un augment de colles de tots els balls.

Una de les primeres colles mixtes de pastorets, va ser formada per nens i nenes nascuts el 1973 i 1974. Aquesta colla no va utilitzar la samarra blava i duien una samarra estampada. Al mateix temps hi havia una altra colla que utilitzava una samarra verda. No obstant, tot i coexistir dues colles alhora, l’any 1983 el ball va desaparèixer a Ribes per a un període de 10 anys.

  • A dalt, Ramón Carcelén, Felip, Genís Haro i Enrique Contreras. A sota: Sofía García, Ana Ros, Pili Ruzafa, M. Alejandra Toribio, Laura Fonoll i Rocío Pérez.
    Foto: Desconegut
Autor: Joan Inglada
Els anys noranta

El ball va ser recuperat per Festa Major de Sant Pere de 1993. L’Assumpta Coll i la Sílvia Darnís, que en aquell moment eren monitores del menjador als Costerets, volien formar alguna colla per sortir a la Festa Major. Van escollir el ball de pastorets, ja que el ball estava desaparegut. La colla es va formar després de fer córrer la veu entre els alumnes. Alguns dels membres d’aquesta colla van ser Jordi Inglada, Josep Pascual ‘Pepe’, Judith Marín, Miquel Martínez, Roc Orpí i ‘Diosa’.

La roba es va haver de fer de nou i va ser en aquest moment quan es va introduir la samarra blanca. Els assajava l’Assumpta Coll al pati del Pi, que se’n recordava dels balls perquè els veia mentre les panderetes esperaven per assajar als anys setanta. Aquesta colla va estar activa fins la Festa Major de 1998.

  • Ballant el pont durant la cercavila de vigília.
    Foto: Joan Inglada
  • Cercavila de vigília al seu pas per la plaça de la Font.
    Foto: Joan Inglada
  • La colla dels anys 90 fent la bota.
    Foto: Joan Inglada
  • Matinal al seu pas per davant de can Peret Macià, en un dels anys en que l'esmorzar es feia al poliesportiu. Aquesta va ser la primera colla en dur samarra de pell d'ovella per Sant Pau.
    Foto: Desconegut
Autor: Joan Inglada
El canvi de segle

Després de quatre anys sense ball, per Sant Pau del 2002, una part de la colla de panderos grans van fer el salt al ball de pastorets, formant una colla nova íntegrament formada per noies. Colla estrenada per Sant Pau del 2002. La colla estava formada per Elba Vallès (majoral), Gina Garriga (rabadà), Saskia Luna Miró, Mònica Caballero, Laia Bartra, Mila Inglada, Sònia Almirall, Laia Vidal i Maria Guillaumes.

Una noia de Vilafranca els hi va ensenyar el ball. Van fer sortides a una trobada de pastorets a Sitges i a les Festes de la Mercè a Barcelona, on van ballar sobre un escenari a la plaça Sant Jaume. A l’inici sortien amb els pals sense pintar, però més tard els van decorar amb ratlles espirals de color blau. La colla va desaparèixer l’any 2004.

  • Gina Garriga recitant el vers del rabadà a l'exhibició de Sant Pere del 2002.
    Foto: Enric Bartra
  • Les 9 balladores de la colla que va començar el 2002, per Sant Pau del 2003.
    Foto: Enric Bartra
  • Exhibició a la plaça Sant Jaume de Barcelona per les Festes de la Mercè.
    Foto: Joan Inglada
Autor: Montse Roigé
Els inicis de la colla actual

La colla actual van iniciar-se com a colla infantil a la Festa Major de Sant Pere del 2003. Els membres originals eren nascuts el 1993 i alumnes dels Costerets: Lídia Ferré (majoral), Ana Acosta (rabadà), Rebeca Sánchez, Cristina López, Ariadna Blanes, Jessica Rodríguez, Desiré Romera, Sergi Reina i Albert Guillaumes. La Mila Inglada i la Sònia Almirall, que en aquell moment eren membres de la colla adulta, van ensenyar els balls al pati de can Salvador Miret. Cap al 2007 –quan els membres van estaven cursant la ESO– la colla va passar per un moment delicat, ja que moltes de les balladores van deixar la colla i va ser difícil trobar relleu.

  • Uns quants dels balladors inicials de la colla actual.
    Foto: Montse Roigé
  • Sergi Reina recitant el vers a l'exhibició de Sant Pere del 2004.
    Foto: Montse Roigé
  • Cercavila infantil de Sant Pere del 2003, al seu pas pel carrer Ajuntament.
    Foto: Montse Roigé
Autor: Miquel Rodríguez
Principis de la dècada actual

A començaments d'aquesta dècada, la colla va tornar a augmentar de membres gràcies a l’entrada de gent nascuda entre el 1994 i el 1997: Oscar Huerta (rabadà), Anna Roig, Maria Mata, Pau Giralt, Mònica Cabezas, Ariadna Moya, Xènia Rodríguez, Júlia López, Clàudia Raventós, Júlia Carbonell, Arnau Gea, Isaac Pérez, Luna Frattini (rabadà), Anna Giralt, Marta Guillaumes, Yolanda Pérez, Aitor Valencia i Michael Justino.

Paral·lelament, per Sant Pau del 2009 es va formar una colla infantil de pastorets amb nenes de la generació del 2001 i 2002. Assajava la Rebeca Sánchez, que feia poc que havia deixat la colla adulta. La colla va haver de plegar un cop la majoria de balladores van cursar la ESO, l’any 2014, ja que la colla adulta no plegava, de manera que no hi podia haver traspàs a la colla nova. No obstant, moltes de les membres de la colla van entrar tres o quatre anys més tard a la colla actual.

  • Bóta amb Oscar Huerta fent de rabadà, per Sant Pau del 2012.
    Foto: Miquel Rodríguez
  • Colla activa per Sant Pau del 2013, durant la baixada.
    Foto: Montse Roigé
  • Colla infantil que va començar l'any 2009. D’esquerra a dreta: Txell Roig, Magda Grobien, Txell Martinez, Laura Mestres, Núria Carnicer, Carla Rello, Gemma Fuster, Marina Toribio i Júlia Lucas. Autora: Fina Fuster.
    Foto: Fina Fuster
Autora: Aurora Roig
L'actualitat

A diferència d’algunes de les colles anteriors, la colla actual s’ha anat renovant, de manera que cap dels membres que avui en formen part són els membres originals. En aquests setze anys de colla hi han passat 42 persones diferents. Actualment la colla està formada per: Josep Vilaplana (majoral), Laia Rossell (rabadà), Ariadna Moya, Ariadna Miret, Txell Martínez, Txell Roig, Núria Carnicer, Laia Vives, Laia Rosquellas, Clàudia Rosquellas, Noè Villanueva, Adrià Esteve, Laura Mestres, Ainhoa López, Paula Izquierdo, Rita Dávila i Laura Morató.

Al llarg d’aquests anys la colla ha participat en sortides i trobades a Barcelona, Premià de Mar, Vilafranca, Sitges, els Monjos i l’Arboç.

  • Cercavila de vigília de Sant Pere del 2018.
    Foto: Clàudia Soler
  • Bóta davant de ca la Rosalia amb Txell Roig fent de rabadà, per Sant Pau del 2019.
    Foto: Aurora Roig
  • Exhibició de Sant Pau del 2019.
    Foto: Aurora Roig
Autor: Jordi Roch
El futur

L'actualc colla infantil va néixer per Sant Pau del 2016, després d’un any sense haver-hi colla infantil. Als inicis estava formada per nens i nenes nascuts el 2007 i 2008, però s’han anat renovant els balladors i actualment la balladora més petita és del 2011. La colla inicial eren l’Àneu Coll (majoral), Guido Valeriano (rabadà incial), Aran Coll (rabadà actual), Biel Pascual, Grau Pascual, Jan Bernadó, Jan Ferret, Oriol Guillaumes, Martí Pica, Gerard Vives, Biel Moreno, Thaïs Redondo, Laia Coll i Blai Bartra. La Txell Martínez i la Núria Carnicer, de l’antiga colla infantil, van ensenyar els balls. Actualment ho fa l’Albert Guillaumes.

Recentment s’han incorporat a la colla la Foix Coll, Vinyet Bernadó, Paula Cantalejo, Irene González, Aafke Roch i Aretha Laguna.

  • Ballant una barrejada durant la cercavila infantil de Sant Pau del 2019.
    Foto: Jordi Roch
  • Aran Coll dalt de la bóta per Sant Pau del 2019.
    Foto: Jordi Roch
  • Cercavila infantil de la tarda de Sant Pere al seu pas per davant del GER, l'any 2017.
    Foto: Albert Guillaumes