La Candelera

SONY DSC

El dia 2 de febrer és la Candelera. Tant a missa matutina com a missa vespertina es porten a terme els ritus propis de la celebració de la festivitat de la Presentació de Nostre Senyor al Temple, popularment coneguda com la Candelera. Hi sol haver, doncs, repartirment i benedicció de candeles i una  processó per l’interior del temple.

La festa de la Candelera tanca el cicle de Nadal. Es considera que la Mare de Déu de la Candela és la patrona dels lampistes i segons es diu, les candeles beneïdes en aquesta data s’encenien quan hi havia tempesta per resguardar les cases de l’acció dels llampecs.

La Candelera és també la data d’una popular ordalia meteorològica. Es diu allò de: “Si la Candelera plora, l’hivern ja és fora; si la candelera riu, l’hivern és viu; però tant si plora com si riu, l’hivern és viu”. I és que la Candelera és al bell mig de l’hivern i ja hi comença a haver ganes de primavera. La interpretació més comuna de la dita és que la Candelera plora si plou i riu si no plou. Els americans, que també celebren aquesta ordalia el mateix dia però amb un mecanisme diferent, en diuen “el dia de la marmota”.