Web dels XuliusÍndexPlafó anteriorPlafó següent 
Els goigs, entre la devoció i la festa.  Els Xulius,  1998 
Part IV: els goigs entre les arts plàstiques i gràfiques 


 
 

Els elements ornamentals 
Els elements ornamentals dels goigs són els florons, situats a banda i banda de la imatge, l´orla i el corondell. 
Els florons s´han creat tradicionalment amb la tècnica del gravat i, des que és possible, mitjançant el dibuix a la ploma, igual que la imatge. 
L´orla i el corondell, en canvi, poden ser gravats, però també es poden crear mitjançant la conjunció de diversos elements tipogràfics com parèntesis, signes d´admiració i altres peces pròpies d´aquesta tècnica d´impressió. 
 
 

 

imatge reduïda dels goigs ampliació 
Goigs en llaor a la Santíssima verge de les Mercès que es venera en l´ermita de Sant Pau de Sant Pere de Ribes. Dictats per Emili Giralt. Facsímil de l´any 1984 d´uns goigs que daten de començament de segle. 
En aquests goigs, els florons ornamentals situats a banda i banda de la imatge (que és un gravat del segle XIX) tenen un aspecte modernista adient amb l´època en què van ser impresos per primer cop. 
Entre els il.lustradors de goigs de de Sant Pere de Ribes s´hi compten els vilanovins Ricard Vives i Sabaté i Enric Cristòfol Ricart. Pere Carbonell i Grau és autor de la il.lustració d´uns goigs de Sant Pere, XX dels florons d´aquests goigs i Regina Planas dels florons de les edicions dels goigs de Sant Pau de 1992 i 1996. 
 
 
 
 

 
 

 
  Els goigs, entre la devoció i la festa.  Els Xulius,  1998 
Web dels XuliusÍndexPlafó anteriorPlafó següentCapçalera