Tots Sants

La festa de Tots Sants a Ribes es caracteritza per l’elaboració o l’adquisició dels tradicionals panellets, que es fan amb massa d’ametlla. També hi ha qui torra castanyes, que un cop cuites s’han de covar embolicant-les amb paper de diari i seient-hi al damunt. En determinades ocasions, alguns col·lectius del poble han muntat castanyades públiques.

Com que l’endemà de Tots Sants és la festa dels Fidels Difunts, durant tot el festiu del primer de novembre el cementiri roman obert. A la tarda, als jardins centrals, s’hi porta a terme un respons pels difunts de la Parròquia i, de vegades, hi ha una visita guiada a l’Església Vella.

La popularització creixent dels costums anglosaxons relacionats amb aquesta celebració (el Halloween) han donat a la festa de Tots Sants i dels Difunts un nou vigor públic al municipi, caracteritzat per un sincretisme cultural gens lliure de polèmica. Colles de mainada disfressades d’ànimes en pena (sovint d’estètica zombie) recorren els carrers i truquen a les cases demanant caramels (“truc o tracte”).

Panellets d'una de les pastisseries del poble
Panellets d’una de les pastisseries del poble