El Castell i l'Església Vella un matí d'hivern (Foto: Jaume Corella)

Sant Pere de Ribes

 Situat al sudest del massís del Garraf, Sant Pere de Ribes (que els seus habitants denominen Ribes) és un poble del Penedès voltat de vinyes i boscos, de tradició agrària, amb molt poques indústries i comptats establiments turístics.

Té 41 km2 de terme municipal, en el qual, a més de Ribes, hi ha els llogarets de Puigmoltó i les Torres i unes quantes urbanitzacions desperdigades per les boscúries (no pas més de les que hi ha als pobles de la rodalia).

El municipi també inclou el nucli de les Roquetes, situat a tocar de Vilanova, que té tants habitants com Ribes i una dinàmica socioeconòmica i cultural totalment vinculada a la capital de la comarca.

Tot plegat configura un municipi complex socialment i políticament. Els ribetans, que és així com s’anomenen, no la tenen pas més llarga (ni més curta) que els seus consemblants, no són especialment acollidors, ni especialment simpàtics ni especialment res. Són una mica com tothom: gent d’al·luvió, de segles d’anar i venir buscant una vida millor i que a la primeria del segle XXI han coincidit entre Sota-ribes i el Palou.

Això sí, la majoria s’estimen el seu poble, en senten un íntim orgull (que poques vegades confessen) i tenen ganes de millorar-lo, que ja és molt en els temps que corren.

En aquesta guia trobareu informació sobre el poble i sobre el conjunt del municipi: