Els vins de Sant Pere de Ribes

Els vins del nostre poble estan considerats els millors del Penedès. La primera menció a aquest mèrit és del segle XVIII i es troba a la Guide des négocians dans toutes leurs entreprises mercantiles, ou Traité instructif sur le commerce… , imprès a Montpeller l’any 1793, tal com ja va exposar Pere Puig i Roig als seus Regalims. A la pàgina 211 d’aquesta obra diu, parlant de Vilanova:

Ses environs sont extrêmement fertiles en vins rouges , et principalement Cubellas et les colines de Ribas ; celui de ce dernier endroit est foncé en couleur , d’un goût net et exquis , et d’une force correspondante , et par conséquent le plus propre pour être transporté à l’Amérique espagnole septentrionale , en Russie et ailleurs , et à résister à de longs trajets sans la moindre altération dans sa qualité. Par contre les vins des environs de Vilanova et de Cubellas sont moins foncés en couleur , de moindre force , et d’un goût tant soit peu moins agréable.

També hi ha àmplies referències als vins ribetans a la Memoria acompanyatòria al mapa regional vinícola de la província de Barcelona, editada el 1890 en tres llengües. Referències més recents les podem trobar, entre d’altres obres, al treball Ribes, denominació d’origen Penedès, separata del programa de la festa major de Sant Pere de l’any 2000 que va escriure Josep Pascual i Puig. També, al llibre de Jaume Siurana Els vins de Catalunya de l’any 1980. Un apartat dedicat a l’elaboració tradicional del vi a Ribes es pot llegir a l’obra col·lectiva La cuina del fato i altres cuines editada pels Xulius l’any 2002. Tot i el tradicional prestigi dels vins negres al nostre terme, entre els darrers premis obtinguts pels vins ribetans s’hi compta el primer premi “Vins de qualitat 2003” atorgat per l’acadèmia Tastavins Sant Humbert al blanc muscat de la Torre del Veguer.

0 Comments on “Els vins de Sant Pere de Ribes

Leave a Reply